straatverlichting Tijenraan Raalte
Tijenraan lichtoverlast door straatverlichting

Tijenraan krijgt verkeerde straatverlichting

Raalte ´het verlichtste dorp´.

De nieuwe parkeerplaats bij Tijenraan wordt ingericht en we zien dat de nieuwe verlichting het ook al doet: je ziet het van verre! Het zijn dezelfde armaturen die ook gebruikt zijn langs de Zwolsestraat en op het terrein Franciscushof. Het zijn armaturen met led lampen (goeie keus) met daaronder een lichtspreidende spiegel. Deze lichtbronnen zie je al van verre.

In 2016 is de gemeenteraad akkoord gegaan met het ´Beleidsplan licht in de openbare ruimte´. De kans om het nieuwe beleid uit te voeren bij Tijenraan. Maar dat is slecht gelukt volgens GroenLinks Raalte. Lichthinder en verstrooiïng van licht had voorkomen moeten worden door gericht led licht.

Het is onbegrijpelijk dat in deze tijd deze lichtspreidende armaturen worden aangeschaft. Ze zien er qua design bijzonder mooi uit, maar zijn funktioneel een misser. En dan worden deze aangeschaft door de gemeente die net haar lichtbeleid op orde heeft.In ‘het beleidsplan licht in de openbare ruimte’ wordt gesproken over het voorkomen van lichthinder en verstrooiing van het licht. Er is in het beleid duidelijk gekozen om energie te besparen (dat gaat lukken) en om de hinder voor de omgeving te minimaliseren en/of te elimineren. Met de de gekozen lichtmasten met armaturen, nemen we het tegenovergestelde waar. Voor het (fiets-)verkeer zijn het irritante lichtbronnen die je constant verblinden. Kijk je naar de lichtopbrengst -daar waar je het licht nodig hebt, dan gaat een deel verloren door de verstrooiing.

Raalte, vervang deze armaturen door effectievere nu het nog kan! GroenLinks ziet liever sterren dan sterretjes. Als Andre Kuipers nog weer eens een rondje om de aarde vliegt, zal hij precies kunnen aangeven waar de Zwolsestraat loopt en het nieuwe Tijenraan wordt gebouwd.

Meer lezen over het lichtbeleid van de gemeente Raalte: http://raalte.verlichtinginbeeld.nl/factsheets/