Nieuws

Schuur-voor-schuur-regeling leidt in Raalte alleen maar tot megaboerenbedrijven

Hoe lelijk wil je het buitengebied maken...
Schuur-voor-schuur-regeling leidt in Raalte alleen maar tot megaboerenbedrijven

De gemeente Raalte wil verloedering van het platteland tegengaan door lege stallen van het ene bedrijf op nog actieve bedrijven terug te bouwen. GroenLinks snapt niet hoe je daarmee verloedering tegengaat. Je stimuleert juist schaalvergroting van boerenbedrijven die over blijven. Dat past prima in het straatje van het CDA, maar je gaat er verloedering niet mee te lijf, je stimuleert eerder verdere leegloop!

"De schuur-voor-schuur-regeling past prima in het beleid van CDA en Gemeentebelangen, zij hebben de laatste vier jaar megastallen en varkensschuren met dubbele verdieping zonder slag of stoot een vergunning gegeven, GroenLinks deelt die visie niet en kiest liever voor een andere invulling. Als je wil kijken hoe je verloedering van het platteland tegen kunt gaan, moet je bij het begin beginnen," vindt GroenLinks Raalte. "Je moet dan een basisdiscussie voeren over wat je met je platteland wil. Pas daarna moet je met oplossingen komen. 

Lees verder

Jesse komt naar Raalte!

Jesse Klaver

Wie wordt lijsttrekker van GroenLinks?
Jesse komt naar Raalte

Was die documentaire over Jesse Klaver nu een propaganda of een objectief kijkje achter de schermen? Velen hadden er een mening over, weinigen zagen de documentaire. Sallanders krijgen de kans hun eigen mening te vormen: GroenLinks Raalte toont de docu op 27 oktober in het Raalter Annahuis.

Lees verder

In stoptober ook sportvelden en schoolterreinen rookvrij

Het is Stoptober, de maand waarop veel mensen proberen te stoppen met roken. GroenLinksRaalte wil die mensen helpen. Sportvelden en schoolpleinen zouden in oktober ook rookvrij moeten zijn.

Over roken hoeven we niet zo veel woorden meer vuil te maken. Een op de vier rokers overlijdt voor hij 65 is aan de gevolgen daarvan. Dat zegt genoeg. En roken heeft een enorm verslavende werking. De fabrikanten zorgen daar wel voor, met verslavende spulletjes in.

Als je al wat ouder bent, kun de gevolgen van roken goed overzien, de kans dat je op wat latere leeftijd nog aan roken begint is daarom bijzonder klein. Jongeren overzien die risico’s niet en horen ook nog eens dat je weer helemaal ‘schoon’ wordt als je voor je 35ste weer stopt. Maar daar zit dus juist het probleem. Dat is knap moeilijk.

Lees verder

Vooruitlopen op gasvrije weken; bouw op het zuiden

Alle nieuwbouwhuizen in de gemeente Raalte moeten hun woongedeelte op het zuiden gericht hebben en minimaal één dakhelling op het zuiden, zodat zonnepanelen optimaal renderen. Die oproep doet GroenLinksRaalte voor alle nieuwbouwplannen waaraan de gemeente een vergunning moet verlenen. “Op die manier kunnen de bewoners maximaal gebruik maken van de gratis energie van de zon.”

Nederland heeft zich ten doel gesteld in 2050 alle huizen van het gas af te hebben. En GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft een initiatiefwet ingediend die de huidige aansluitplicht op het gasnet voor nieuwbouwwoningen uit de wet haalt. Gemeentes zijn namelijk nog steeds verplicht nieuwbouwwoningen op gas aan te sluiten.

Lees verder

GroenLinks over restafval: eens in de twee maanden is nog veel

Wie vaker wil, betaalt meer

Raalte wil de grijze container vanaf volgend jaar niet eens per maand, maar eens per twee maanden ophalen. GroenLinks vindt dat een goed begin. Om onze kinderen ook een schone planeet te gunnen, moeten we veel, maar dan ook veel minder afval produceren.

De discussie over hoe vaak je de grijze container op moet halen, is een afgeleide discussie. Het eigenlijke gesprek moet gaan over hoeveel afval we produceren. En we missen in Raalte dat debat. Kern van dat debat is voor GroenLinks dat we de wereld een beetje leefbaar voor onze kinderen willen achterlaten. De tijd van vervuilen is verleden tijd, als het aan GroenLinks ligt. Daarom moeten we inzetten op eerst zo weinig mogelijk afval produceren, daarna zo veel mogelijk afval hergebruiken (zodat afval eigenlijk geen afval is, maar een grondstof) en pas daarna is er die grijze container waar je de rest in kunt gooien.

Lees verder

Stop dat miljoen voor rondweg de Zegge in N35 bij Mariënheem

GB-wethouder Wagemans wil voor één miljoen euro een rondweg langs een leeg industrieterrein aanleggen, kan Raalte dat geld niet beter in de N35 ter hoogte van Mariënheem stoppen? 
GroenLinks Raalte vindt het een historische vergissing het fileprobleem rondom Raalte op te lossen door kruispunt Bos aan te pakken. Want knooppunt Raalte is niet gelijk aan Kruispunt Bos. Als je alleen ‘Bos’ aanpakt, is een totale oplossing verder weg dan ooit, want het geld is straks op.

 

Lees verder